Švýcarské záchranné brzdy

Máme nějakou záchrannou brzdu proti zkorumpovanému státu? Záchrannou brzdu proti politikům, kteří poškozují zájmy lidu? Víte, že Švýcaři mají dokonce celou řadu takových záchranných brzd?

Lanovka Gelmerbahn v kantonu Bern. Do roku 2017 nejstrmější lanovka v Evropě. Nyní ji ve strmosti překonala švýcarská lanovka Stoosbahn. Lanovka Gelmerbahn má otevřené vagóny a za pouhých deset minut vás vzrušující jízdou se sklonem 106 % přenese z údolí ve výšce 1 400 m n.m. k jezeru Gelmersee, ležícím ve výšce 1 850 metrů nad mořem.



Jaké tedy jsou švýcarské politické záchranné brzdy?

Na federální (celostátní) úrovni:

– občané mají pravomoc vetovat přijaté zákony (pokud do 100 dnů od přijetí zákona předloží občané petici s 50 000 podpisy, je rozhodnutí o přijetí zákona předloženo ke schválení občanům v referendu)

– politici mají povinnost předkládat změny ústavy ke schválení občanům (není možné, aby si ústavu – dokument, který má v prvé řadě limitovat moc politiků, politici schvalovali a měnili sami, u nás to tak ovšem je)

– stát má povinnost hospodařit s vyrovnaným rozpočtem (u nás ne)

– občané mají pravomoc nařídit revizi ústavy (k tomu je nutné do 18ti měsíců nasbírat 100 000 podpisů)

– politici mají povinnost předkládat důležité mezinárodní smlouvy ke schválení občanům (např. členství v EU či NATO, ani jednoho není Švýcarsko členem, naše referendum o vstupu do EU bylo zmanipulováno naší vlastní vládou)

– zdanění občanů a právnických osob má jasné ústavní stropy (strop DPH je 7,7%, daň z příjmu právnických osob 8,5%; naše ústava neobsahuje žádné stropy zdanění občanů)

– v senátu drží nejmenší kantony tvořící pouhých 21% populace nadpoloviční většinu senátorů a mohou zablokovat přijetí zákona (senát ve Švýcarsku reprezentuje jednotlivé kantony a je pojistkou proti moci velkých kantonů nad malými)

– pravomoc státu vybírat DPH a přímé daně je časově omezena a musí být občany pravidelně prodlužována v referendu !!!

Na kantonální úrovni (liší se dle kantonu, v tomto případě kanton Zug):

– občané si přímo volí vlastní soudce (soudci jsou voleni na časově omezený mandát a musí se za výsledky své práce zpovídat ve volbách; u nás jsou soudci jmenováni prezidentem na časově neomezený mandát a občané jsou vyloučeni z kontroly justice).

– pokud o to občané požádají, výdaje kantonálního parlamentu musí být předloženy ke schválení občanům (to platí pro výdaje nad 500 000 franků tj. pouhých 12,5 mil. Kč, k tomu je potřeba předložit petici podepsanou 1500 občany, přičemž počet obyvatel kantonu Zug je 127 000)



STANOVISKO HNUTÍ ŠVÝCARSKÁ DEMOKRACIE

My výše uvedené záchranné „brzdy“ nemáme. Není to hlavní důvod, proč nejsme tak prosperující jako Švýcaři? Naši politici nás krmí řečmi o tom, že ještě nejsme na švýcarský systém připraveni. Nejsou spíše na švýcarský systém nepřipraveni pouze naši politici?

Myslíte si, že by zavedení výše uvedených záchranných brzd pomohlo k lepšímu fungování i našeho státu? Že by omezení moci politiků přineslo větší prosperitu i našim občanům? My si myslíme, že ano, a to je náš cíl.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *